Arme Punky

Ik ben al jaren in dienst van katten. Deze waren allemaal kortharig totdat Punky mee naar huis ging. Klitten die in haar vachten zaten kon ik met een beetje geluk iets uit knippen. Haar volwassen vacht is niet helemaal hetzelfde als de vacht die ze had als kitten. Dat was korter en minder gevoelig voor de vorming van klitten.

Vorige maand voelde ik klitten tussen haar voorpoten. Maar hoe krijg je dat eruit? Van het internet wordt je ook niet veel wijzer, daar staan zoveel verschillende oplossingen en suggesties dat je door de borstels de kat niet meer ziet. En dan moet ik haar nog op de rug leggen om te kunnen kammen/borstelen/harken/ en nog meer van dat spul. De volgende oplossing is op zoek te gaan naar een trimmer. Die massa klitten bij de voorpoten kan geen pretje zijn voor het beestje.

Na wat speurwerk ben ik uitgekomen bij Wendy uit Gemert. Ik wilde graag iemand die iets met katten heeft, honden trimmers zijn er genoeg. De reistijd naar Gemert is iets meer dan 3 kwartier, niet echt leuk voor een kat om opgesloten te zitten in een mandje. Wendy geeft echter een workshop, wat voor mij juist weer interessant is. Als ik weet hoe ik zelf die vacht in orde kan houden dan is dit misschien de enige keer dat ze zo lang in het reismandje moet zitten.

Punky is een lichtelijk gestreste kat. Ze houdt constant alles in de gaten, stel je voor dat er ineens vreemden binnenkomen! Hierdoor besteed ze te weinig tijd aan haar vachtverzorging, waardoor en makkelijk klitten ontstaan. Alle katten moeten in principe hun eigen vacht in topconditie houden. Natuurlijk zijn er uitzonderingen, een Pers heeft een te platte kop om zelf goed te wassen. En zieke en oude katten zijn ook niet meer zo fanatiek bezig.

Na een sessie van anderhalf uur was Punky eindelijk klitvrij. Het stuk tussen de voorpoten is met de tondeuse verwijderd, dat was een stuk sneller. Ze begon aan te geven dat het nu wel genoeg was. De andere klitten heb ik zelf gedaan na uitleg en voorbeeld. Tevens weet ik nu hoe ik beginnende klitten kan opsporen. Die zijn ook gelijk aangepakt.

Punky is best wel een beetje blij. Geen vervelende klitten meer in haar vacht en ik zit dagelijks aan haar te frunniken ter controle.

Geschreven door Brigitte

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *