De keuken

Het vervelende van alle boeken over organiseren is dat je zelf aan de slag moet. Meestal stop ik op dat punt. Ik heb geen tijd, ik heb geen zin, ik weet niet waar ik moet beginnen, het is nutteloos werk, enz.

Eén van die excuses kan gelijk de prullenbak in. De meeste organisatie goeroes zijn het eens over 1 ding. Begin in de keuken. Ik heb geen grote keuken, de zichtbare delen zijn makkelijk op te ruimen en zelfs schoon te maken. De kastjes laat ik maar zitten en er komt nog geen vreemde lucht uit de koelkast, die kan nog wel even zonder schoonmaak beurt.

Het is ook erg makkelijk praten voor me op een zondag. Lukt het me om op maandag, na een hele dag op kantoor te zijn geweest, de boel netjes te houden? Het zit niet in m’n routine om elke dag de afwas te doen of om fatsoenlijk te koken. En op dinsdag? Dan werk ik thuis maar meestal tot aan etenstijd, dan heb ik geen zin meer om te koken. En afwassen of schoonmaken hoeft niet, ik ben woensdag meestal vrij, de dag bij uitstek om schoon te maken. Totdat het woensdag is geworden.

Ik heb me (weer) voorgenomen om op te ruimen. Dit keer ga ik op zoek naar wat mij motiveert om het aanrecht leeg te houden van afwas en stapels papier. Deze week is het onderwerp van mijn onderzoek de keuken. Pen en papier liggen klaar voor de aantekeningen. Benieuwd wat hier uit komt.

Geschreven door Brigitte

De derde dag

De kop is eraf, 2016 is al weer 3 dagen oud. Het is weer terug in het ritme. Gelukkig nog niet te veel afspraken in de eerste volledige week. Ik vind het wel fijn om rustig te doen in deze sombere dagen.

Op de laatste dag van het vorig jaar opende ik m’n mailbox en zag meer dan 200 ongelezen mails. Dat is echt te zot. Spammail zit hier niet eens tussen, die ruim ik ook regelmatig op. Ik ben begonnen met mezelf van verschillende mailings af te halen. Hopelijk scheelt dat in het aantal mails en zie ik sneller de mails die belangrijk zijn. Voor alle duidelijkheid, die 200 waren niet van de afgelopen paar dagen dat ik m’n mail niet had gelezen. Gelukkig waren ze vrij snel opgeruimd. En zojuist bleken er maar 47 zijn bijgekomen, die lijsten zijn inderdaad de reden van de hoge aantallen.

Deze trend wil ik doorzetten in de rest van het huis. Gewoon elke keer meer opruimen, net zo lang totdat het naar m’n zin is. Ik heb 1 kamer omgebouwd (ooit) tot hobbykamer. Het is meer een rommelkamer geworden hoewel het wel allemaal spullen zijn die gerelateerd zijn aan de hobby. Dat wil ik eigenlijk naar zolder verhuizen, daar is meer ruimte. In de kleine kamer ligt nu m’n yogamat. Zolang ik maar geen bewegingen maak waarbij ik mijn armen opzij moet bewegen gaat het prima. Die kamer is als eerste aan de beurt. Ik ga de spullen langzaam (nooit te snel gaan) naar zolder verhuizen zodat ik ruimte heb voor de yoga.

En nu ga ik lekker op de bank hangen met een breiwerkje.

Geschreven door Brigitte

Aantekeningen zijn handig

Weer een project van de naalden, de muts is klaar. Precies op tijd voor het koude weer. Na een paar dagen gewerkt te hebben aan de logcabin deken en een paar handschoenen, wilde ik wat anders. Ik weet dat er een nieuw project aan zit te komen, toch bleef die drang voor iets anders. De kast in gedoken met de huidige projecten en een shawl naar boven gehaald. Het is de Dusk into Twilight Shawl. Tot m’n verbazing ben ik halverwege een toer gestopt. Tja, en nu? Gelukkig heb ik bijgehouden hoever ik was en kon ik dat stuk makkelijk oppakken. Jammer dat het gehele project in een tas zat gepropt, de kabel van de Addi naalden vindt dat minder prettig en zit constant opgedraaid. Op zich nog geen probleem. Ik zag dat waar ik twee keer recht had moeten breien (zodat er een ribbel ontstaat) ik juist 1 keer recht en 1 keer averecht had gebreid. Is dat een bewuste keuze geweest? Ik heb geen aantekeningen, geen idee.

DIT-20140111

Ik vermoed dat ik gewoon niet goed heb gelezen. Ik heb meer fouten gemaakt sinds ik er mee bezig ben, laten we het maar aanpassingen noemen. Het heeft er in ieder geval voor gezorgd dat ik een schriftje heb opgeduikeld waar ik met ingang van het volgende project ga bijhouden wat ik doe. Deze aantekeningen kunnen daarna worden bijgewerkt op de project pagina van Ravelry. Daar heb ik de laatste tijd ook niets bijgewerkt. Toch maar doen, ik vind het zelf ook prettig om te lezen wat anderen vinden van bepaalde ontwerpen.

Nu nog wachten totdat ik de eerste aanwijzing van Follow your Arrow kan downloaden.

Geschreven door Brigitte

Georganiseerd?

Ik heb een bepaalde structuur aangebracht in de “rommel” die ik heb. Over het algemeen weet ik waar wat ligt. Zo ongeveer dan. Afgelopen week heeft pa een koplamp in mijn auto vervangen. Omdat het niet heel duidelijk te zien is vroeg hij om het boekje dat bij de auto hoort. Dat ligt in de auto. Nee. Dan zit het in het mapje van de auto, op zolder. Nee. In de doos die achter in de auto ligt? Nee. Hmm. Ik heb het gevonden in de map met alle rekeningen van de auto. Duidelijk structuur in de chaos 🙂

Dit gebeurd ook vaak wanneer ik naar een rondbreinaald zoek. Ze liggen in het linkerlaatje van de ladenkast in de hobbykamer. En uiteraard nog op verschillende plekken in huis. Elke keer als ik een naald zocht duurde dat minimaal 5 minuten. Alles uit de la, de zakjes controleren, de losse naalden meten. Dat kan beter. Dat is een goed excuus om op het internet te neuzen. Er is van alles te vinden hoe je naalden kan organiseren. Ik kwam deze post tegen, dit leek me het snelst om te doen. Dit is mijn startpunt:

Binder;

Totale schade €9,70. De tabbladen zijn inderdaad groter dan de ringband zelf. Dit is bewust gedaan, de tabbladen die de juiste maat hebben zijn net zo groot als de insteekhoezen en dan zie je de tabs niet zo goed. Ik heb ze net zo breed gemaakt als de insteekhoes en een centimeter hoger. Daar heb ik de tabs van gemaakt waar de lengte van de naald op staat. Helaas niet zichtbaar op de foto. Uiteindelijk had ik genoeg aan 3 zakjes met de insteekhoezen, de vierde breng ik weer terug, dat scheelt weer een euro. Ik heb wat extra erin zitten, hopelijk is dat voldoende en anders koop ik weer een nieuw setje hoezen.

Binder

Nu nog op zoek naar de vlucht van mijn spinnewiel. Ik heb een WoolyWinder en uiteraard de reguliere vlucht. Die klossen van de WoolyWinder zitten vol en tijdens het opruimen kwam ik een doos tegen met een klos die al gedeeltelijk is gevuld en nog aardig wat wol erbij. Volgens mij is het lontwol dat ik op kleur heb gesplitst en daarna door de kaardemolen heb gehaald. Ik heb er drie bollen van gemaakt, ik denk dat ik een driedraads garen wilde maken. Dat ga ik doen, zodra ik de vlucht heb gevonden. Ik denk dat ik eerst alle hangmappen ga controleren, als het boekje van de auto daarin zit dan kan een vlucht zich daar ook verstoppen.

Geschreven door Brigitte